Генерални секретар УН Антонио Гутереш и Савет безбедности УН позвали су власти у Мјанмару да окончају насиље против припадника муслиманског народа Рохингја. Због насиља је 400.000 особа било приморано да побегне у Бангладеш.

Гутереш је рекао да се ситуација у Рахину, западној држави Мјанмара, најбоље може описати као «етничко чишћење», преноси Ројтерс.

«Када је једна трећина народа Рохингја морала да напусти земљу, можете ли наћи бољу реч да то опишете?», упитао је Гутерш на конференцији за новинаре.

Он је позвао власти у Мјанмару да обуставе војну акцију, прекину насиље, придржавају се владавине права и признају право на повратак свих који су морали да напусте земљу.

Гутершс је нагласио да криза дестабилизује регион.

Он је оценио да је хуманитарна ситуација «катастрофална» и позвао све земље да обезбеде помоћ.

Додао је да је у више наврата разговарао са лидерком Мјанмара Аунг Сан Су Цхи, која је одустала од плана да присуствује заседању Генералне скупштине УН у Њујорку наредне недеље.

На састанку иза затворених врата, који је данас одржан на захтев Шведске и Велике Британије како би се разговарало о кризи у Мјанмару, по други пут од њеног избијања, 15 чланица Савета безбедности УН сагласиле су се да јавно осуде ситуацију.

Савет је изразио забринутост због навода о «прекомерном насиљу током безбедносних операција» и позвао на хитне кораке да се оконча насиље у Рахину, деескалира ситуација, поново успостави ред и поредак, обезбеди заштита цивила и реши проблем с избеглицама.

Британски амбасадор у УН Метју Рајкрофт указао је да је то прво саопштење Савета безбедности о Мјанару за девет година.

Ројтерс указује да око таквих саопштење треба да буде постигнут консензус, а да су Русија и Кина «традиционално штитиле Мјанмар од било какве акције».

Припадници муслиманског народа Рохингја беже од насиља у Рахину од 25. августа, када су екстремисти из те муслиманске мањине напали полицијске пограничне пунктове што је изазвало жесток војни одговор.

Шеф УН за људска права Зеид Раад Ал Хусеин недавно је оптужио Мјанмар да спроводи «систематски напад» на цивилне припадника народа Рохингја и упозорио да је највероватније реч о «етничком чишћењу».

Ројтерс /Дневник

Тагови: ; ; ;