Представник Министарства иностраних послова Русије Дмитриј Феоктистов је изјавио да је терористичка организација ДАЕШ почела да пребацује финансијска средства с територија које су под њеном контролом у друге државе, међу којима су и европске!?

Да ли су те новчане трансакције знак за скорији крај ове терористичке организације, или пак знак, да се њихово деловање пребацује на тло Европе.

U протеклом периоду смо више пута били сведоци крвавог деловања ћелија ове терористичке организације широм Европе. Шпанија је последња у низу европских земаља која је животима недужних цивила платила радикалне идеје милитаната ДАЕШ-а. Европа, не без разлога страхује од новог терористичког напада.

Управо зато, пребацивање великих фининаских средстава с територија које су под контролом ове терристичке организације у друге државе, међу којима и европске, сасвим сигурно безбедносним службама у Европи треба да представља знак за узбуну.

За News Front, коментар ових, могуће претећих финансијских трансакција, дао је стручњак за безбедност Илија Животић.

 «Ако узмемо у обзир да је напад 11.септембра коштао Ал Каиду не више од 500.000$ онда се може претпостављати шта ДАЕШ може да уради са неколико десетина милиона.

Сигурно је, то историја показује, да су у случају пропасти таквих организација велики део новца вође делиле међусобно да би га користиле за скривање а мањи је даван за наставак акција.

Електронско пребацивање без прећутног одобрење великих сила које располажу бројним средствима надзора је немогуће.Они ће пре ићи на депоновање готовине у банкама земаља које су их подржавале или пак куповином некретнина за кеш. И ту се опет враћамо на федерацију БиХ и тзв Косова.

терориста Исламске државе са пасошем самопроглашене државе Косово

Маса повратника из редова терористичких група под контролом ИСИС-а, ДАЕШ-а и других терористичких организација је идеална за прикривање  тока прљавог новца кроз куповину земљишта на име своје многобројне родбине.

Ток новца се лако се може сакрити у овом тренутку, када велики број лица из Саудијске Арабије купује земљишта и некретнине у Федерацији БиХ,што и можда није толико случајно поклапање», упозорава Животић.

Лола Ђорђевић

Тагови: ; ; ; ; ;