Турска осећа да су је лидери Европске уније издали рекавши да би преговори за приступање Европској унији са том земљом требало да буду прекинути, међутим Турска се и даље нада да ће се придружити блоку, изјавио је данас турски министар за европска питања Омер Челик, преноси Ројтерс.

 

Након размене оштрих речи која је месецима трајала између немачке канцеларке Ангеле Меркел и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, углавном због људских права у Турској, Меркел је изјавила овог месеца да је јасно да Турска не би требало да се придружи ЕУ и да при приступни преговори требало да буду прекинути.

 

Како подсећа агенција, председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је у среду да нема проспекта за придруживање Турске ЕУ у «догледној будућности».

Челик је у интервјуу за британску агенцију изјавио да је био веома изненађен коментарима које је Јункер изнео и запитао се шта је он урадио да поправи односе.

«Веома смо били изненађени слушајући изјаву господина Јункера. Шта је господин Јункер учинио, какве велике кораке је направио како би пронашао решење за зближавање ЕУ и Турске? То је моје питање за господина Јункера», рекао је Челик.

 

ЕУ је постала све више критички настројена према чланству Турске о којм се већ деценијама преговара, од како је Ердоган након неуспелог војног пуча 2016, започео велико хапшење у оквиру ког су ухапшени новинари и академици.

«Заиста смо разочарани Меркеловом и неким другима у ЕУ: У једном од најтежих тренутака у нашој историји, наши пријатељи и савезници су нас оставили саме», рекао је Челик.

 

Упитан да ли се Турска осећа изданом, он је кратко одговорио: «Да».

Да би преговори са Турском за њено приступање у ЕУ званиочно били прекинути, потребна је једногласна одлука свих држава чланица, која недостаје, међутим, уколико одлучи већина, то је довољно да преговори буду суспендовани.

Тагови: ;