Шеста рунда преговора о сиријском решењу сукоба почела је у Астани са билатералним и трилатералним техничким састанцима делегација Турске, Русије, Ирана, САД, УН, Јордана, режима Башара ал-Асада и опозиције.

Првог дана преговора, билатералне техничке састанке одржавају делегације Турске, Русије и Ирана.

Како преносе учесници на састанцима, главна питања на дневном реду разговора треба да одреде границе зоне де-ескалације у провинцији Идлиб, обезбеђивање примирје у области деескалације.

Поред тога, доносиће се одлуке на питања која се односе на размену заробљеника, ослобађање затвореника из затвора Асадовог режима, размена погинулих, потрага за несталим особама.

У Астани је такође специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура, који ће одржати билатералне састанке са делегацијама.

Како преноси Министарство иностраних послова Казахстана, Катар је први пут представљени на састанку о Сирији у својству посматрача.

Четири зоне деескалације

Током четврте рунде преговора о сиријском решењу сукоба у Астани, трећег-четвртог маја, Турска, Русија, Иран, режим Асада и сиријска опозиције одлучили су да створе зоне деескалације у зонама борбених дејстава у Сирији.

Током пете рунде преговора, четвртог-петог дана јула, земље гаранти су се сложили да формирају заједничку радну групу да разговарају о детаљима који се односе на успостављање зона деескалација.

Режим Башара ал-Асада често крши примирје у области деескалације у источној Гути и провинцији Хомс.

АА

Тагови: ; ; ; ; ;