Мијо Крешић, заменик министра безбедности БиХ у интервјуу за Хрватски Медијски Сервис говорио је о актуелној теми радикализације као и о превенцији и борби против тероризма.

На питање Како би оценио тренутну ситуацију када је реч о радикализације у БиХ, а с обзиром да о тому у задње време говоре и неки инострани државници, Крешић каже:

» Чињеница је да је тема радикализације у БиХ свакодневна и да се о томе говори свакако. У више наврата сам указивао на овај проблем и ми смо га и препознали кроз Стратегију за превенцију и борбу против тероризма. Исто тако је чињеница да и наши партнери воде рачуна о стању у БиХ тако да врло често имамо различите информације о томе. Појавом тзв. Исламске државе на простору Ирака и Сирије, то је питање у Босни и Херцеговини врло брзо артикулисано у великом капацитету. Показало се, наиме, да су вехабијске заједнице у БиХ многобројне, умрежене, с хиљадама чланова и следбеника и, што је најопасније, с многоструко више симпатизера међу обичним, аутохтоним становништвом у Босни и Херцеговини. Тако се готово, тежиште са странаца пренело на домаће становништво које се конвертовало у радикалну идеологију.»

Одговарајући на питање да ли се заставе ИСИЛ-а вијоре у неким подручјима у БиХ, Крешић каже да се морамо се суочити са реалношћу.

«Годинама су се виориле различите заставе које нису нити застава БиХ нити неке од њених конститутивних народа. Заставе с арапским натписима поред магистралних цеста на Хусину, Љубачама, Пасцима, су биле проблем за мештане тих насељених места на које надлежне институције нису правовремено и ваљано реаговале. Неке од њих су уклоњене. Данас информација о свему јако брзо обиђе свет и не могу се ствари преко ноћи заборављати», додао је Крешић.

 

 

РТРС

Тагови: ;