Курдски лидери проучиће план делегације западних земаља који предвиђа одлагање референдума за независност у тој аутономној области, наводи се у саопшењу курдског председништва.

Делегација САД, УН и УК састала се данас са председником аутономне области Масудом Барзанијем са предлогом да одложи гласање које је заказано за 25. септембар, преноси Ројтерс.

Делегација је, како се наводи, забринута да би тренутак одржавања референдума могао да поремети акцију коалиције која је покренута против ДАЕШ-а.

Међутим, према писањима локалних медија, неколико сати након тог састанка, Барзани је на скупу одржаном у знак подршке референдуму у Захоу рекао окупљенима да ће се 25. одржати референдум као што је било планирано.

Како је претходно известио АП, Турска је данас упозорила Курде у аутономној области у Ираку да «ће засигурно платити цену» за своју упорност да се одржи референдум о независности крајем овог месеца.

Министарство спољних послова Турске издало је саопштење да подржава одлуку парламента Ирака, који је изгласао да је референдум заказан за 25. септембар неуставан.

«Курдски регион би требало да буде свестан да ће засигурно платити цену на инсистирању да се одржи референдум упркос свим нашим пријатељским препорукама», наводи се у саопштењу.

Такође се описује да су све жустрије поруке курдског руководства о независности «алармантне», пренела је америчка агенција.

У Турској живи велики број Курда и упркос блиским везама са аутономним регионом у Ираку, Анкара се противи независности Курдистана.

Танју/ Спутњик

Тагови: ; ; ;