Сиријска војска, борци либанског Хезболаха и иранске револуционарне гарде започели су ослобађање сиријског града Мајадин, који се сматра за једно од последњих упоришта Исламске државе, а у њему се налазе скоро сви џихадисти из БиХ и осталих делова бивше Југославије, преносе бањалучке «Независне новине».

Како наводи портал Вечерњи, према извештају руског Министарства одбране, након велике победе над Исламском државом у граду Деир ез Зор, сиријска војска контролише више од 85 одсто сиријске територије.

Заједно са Хезболахом, револуционарном гардом Ирана, након ослобођења Деир ез Зора, сиријски војници су кренули према Мајадину, који је, уз поједине делове Раке, последње упориште терориста Исламске државе.

Наводи се да је Мајадин специфичан по томе што се у њему налазе, уз остале стране борце, готови сви борци из БиХ и осталих делова бивше Југославије.

Босански портал је од сиријске безбедносне службе добио информацију да је у борби за Деир ез Зор погинуо и Амер Џинић, џихадиста из села Ошве код Маглаја, који је у Сирију отишао крајем 2013. године. Он је у џихад отишао с оцем, који је био члан вехабијско-селефијске заједнице, и седморо браће и сестара.

Наводи се да је најмлађи брат Алмир успео да побегне из Сирије, али је ухапшен на сарајевском аеродрому у јулу 2016. на основу потернице коју је Суд БиХ расписао за њим због кривичног дела организовања терористичке групе ради тероризма.

Алмир је у Сарајево стигао из Истанбула, у којем га нико није зауставио упркос потерници која је за њим била расписана.

У последњих месец дана, према изворима западних обавештајних служби, више од 300 џихадиста из Раке и Деир ез Зора преко Турске вратило се у земље ЕУ, али и у БиХ.

«Да је крај Исламске државе у Сирији питање дана, показује и чињеница да су терористи почели да пребацују новац са територија које су под њиховом контролом у друге државе, међу којима су и европске», саопштио је представник Министарства спољних послова Русије Дмитриј Феоктистов.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;