У Народном позоришту у Београду свечано су отворени «Дани Српске у Србији 2017», манифестација у оквиру које ће, у 20 градова, готово 800 учесника представити Републику Српску, њену привреду, просвету, науку, културу, уметност и спорт. Још чвршће везе народа са две обале Дрине – циљ је сада већ пете манифестације.

Фото Лола Ђорђевић

У Народном позоришту су званичници Српске и Србије, патријарх Иринеј, академици, привредници.

РС и Србија су једно, само су историјске несреће те које су направиле границе», рекао је Додик приликом отварања манифестације.

Током манифеставије наредних седам дана, близу 800 учесника представиће Републику Српску кроз њену привреду, просвету, науку, културу, уметност и спорт.

Отварању «Дана Српске у Србији» присуствовали су као изасланик председника Србије генерални секретар председника Никола Селаковић, министри Ивица Дачић и Александар Вулин, патријарх Иринеј.

Додик је рекао да размишља да ли Република Српска треба уопште да се представља јер она припада Србији као што и Србија припада РС, додајући да је «то тако», без обзира на то шта рекли из Стејт департмента и Брисела.

фото Лола Ђорђевић

Како каже, иако живимо на различитим местима, наша вера, језик и култура су исти и порука мора бити «Сви смо Срби».

У том контексту, Додик се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је, још док је био премијер, његова влада «окренула поглед» ка Републици Српској, и позвао све Србе да одговоре Декларацији о очувању српског народа.

«Наша компактност тек треба да се покаже, а Србија и РС могу да одбране свој национални идентитет», истакао је Додик.

Подсетио је и на све више пројеката који се реализују између РС и Србије поново истакавши да захвалност за то дугује и Вучићу.

Додик се осврнуо на жртве које су за стварање РС и слободу дали животе критикујући међународну заједницу да за злочине почињене у ратовима, једнострано окривљује Србе.

Патријарх Иринеј и син генерала Младића -Дарко у публици

Коментаришући политичку ситуацију у РС, он је рекао и да је стање тамо нормално укључујући и Владу и Парламент.

Што се позиције Српске у БиХ тиче, Додик поручује да Срби тамо нису на жељеном месту.

«Ми желимо да будемо у заједници са Србијом. Уверен сам да се етаблирањем РС кренуло тим путем уједињавањем српског народа. Не желим да се одрекнем снова да РС и Србија буду једно», каже председник Републике Српске.

Манифестација у 20 градова

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић рекао је како му је веома драго што ће грађани у 20 српских градова имати прилику да види шта се све ради у Републици Српској и колико је Србима из РС важно да се тамошња достигнућа виде и у Србији.

Манифестација је, каже Цицовић и сјајна прилика да се унапреде привредни односи, јер «економски просперитет и стабилност су од велике важности».

Он је свима пожелео да ово дружење покаже колико суштински Срби са две стране Дрине припадају једни другима.

Говор је завршио речима «Живела Србија и живела Република Српска».

фото Лола Ђорђевић

Патријарх српски Иринеј такође је присуствовао отварању манифестације и рекао је да му је велика част да у име Српске цркве поздрави овај скуп који на неки начин спаја Србе из Србије и РС јер, како каже, Дрина не треба да буде мост који раздваја, већ река која спаја.

«Срби треба да као јединствен народ граде садашњу и будућу историју, то јединство је нормално, јер је то један народ са једним језиком, културом и историјом, чиме испуњава све услове да буде један народ који живи у овом времену, али гради своју будућност», рекао је патријарх.

Он је додао да највише треба желети мир и слогу и унутар нашег народа, али и са свим људима добре воље.

Манифестација је отворена уметничким програмом «Трезвено, сабрано и саборно» по сценарију Нелета Карајлића и Вулета Жарића. За режију је такође задужен Неле Карајлић.

Дани Републике Српске у Србији, свечано отварање у Народном позоришту у Београду

Опубликовано NewsFront — Србија 15 сентября 2017 г.

У оквиру манифестације «Дани Српске у Србији 2017» током наредних седам дана, близу 800 учесника ће представити Републику Српску кроз њену привреду, просвету, науку, културу, уметност и спорт.

Ова манифестација је први пут одржана 2013. године, а у годинама које су следиле, њен програм се проширивао па сада укључује 32 програма кроз 45 извођења у 20 градова Србије.

фото Лола Ђорђевић

Што се тиче привреде и привредне сарадње Србије и Српске, биће одржане три промоције привредних потенцијала Републике Српске и сусрети привредника Србије и Српске.

Они ће бити одржани 18. септембра у Врању, 19. у новом Саду и 20. у Суботици.

Ову манифестацију ће обележити и бројни културно-уметнички програми.

РТС

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;