На међусиријским преговорима у Астани о Сирији усвојена су четири документа о мониторингу у зонама деескалације, саопштио је заменик министра спољних послова Ирана Хосеин Ансари.

 

„Предузели смо веома озбиљне кораке у зонама деескалације у Сирији и започели нову фазу, остварили смо велики напредак. Осим тога, усаглашена је заједничка изјава, као и четири документа повезана са зонама деескалације“, рекао је Ансари.

Према саговорнику агенције, четири документа укључују мандат за распоређивање у зонама деескалације, правила за употребу војне силе, редослед службе на контролном пункту и одредбу о заједничком координационом центру.

„Документи ће ступити на снагу од тренутка њиховог објављивања“, додао је он.

„Најављујемо стварање зона деескалације, у складу са меморандумом од 4. маја 2017. године, у источној Гути, у одређеним деловима северног Хомса, у провинцији Идлиб и одређеним деловима суседних провинција (Латакија, Хама и Алеп, као и у одређеним подручјима на југу Сирије)“, наводи се у заједничкој изјави Ирана, Русије и Турске.

У ове четири зоне Русија, Турска и Иран распоредиће снаге контроле. У тексту документа се наводи да је то учињено ради спречавања инцидената и борбе између сиријске војске и оружаних опозиционих група које су се већ придружиле или ће се придружити режиму престанка непријатељстава.

Притом се у изјави наглашава да стварање наведених зона деескалације не угрожава суверенитет, независност, јединство и територијални интегритет Сирије.

Главне потешкоће у преговорима су се појавиле око тога ко ће вршити мониторинг у провинцији Идлиб. У остале три зоне тиме ће се бавити руска војна полиција.

Посматрачи у зони деескалације у Идлибу биће Русија и Иран са територије под контролом сиријске владе, и Турска са територије опозиције, рекао је извор у једној од делегација за Спутњик.

„Турска ће бити на унутрашњој граници зоне деескалације, а Русија и Иран са спољне“, рекао је извор.

Према речима шефа иранске делегације, заменика министра спољних послова Ирана Хосеина Ансарија, резултати шесте рунде преговора о Сирији у Астани могли би бити утврђени резолуцијом Савета безбедности УН.

Русија, Турска и Иран потврдиле су одлучност у борби против терориста у Сирији, како у зонама деескалације тако и изван њих, наводи се у заједничкој изјави земаља-гаранта примирја.

„Запажен је напредак у борби против тероризма и ликвидације ДАЕШ-а, Нусра фронта и свих других лица, група, предузећа и организација повезаних са Ал Каидом или ДАЕШ-ом, као резултат почетка функционисања поменутих зона деескалација и потврђена њихова одлучност да предузму све неопходне мере за наставак борбе против њих и унутар и изван зона деескалације“, наводи се у заједничкој изјави коју је прочитао казахстански министар спољних послова Каират Абдрахманов.

Русија, Турска и Иран апеловале су на стране у сукобу у Сирији, укључујући и опозицију, да „искористе повољне напоре“ како би дале импулс политичком дијалогу, саопштио је казахстански министар.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;