САД као империју чека дкоти распад и то се може десити већ у првој половини 21. века.

Сједињене Америчке Државе као империја могу се распасти већ у првој половини 21. века рекао је директор Центра за политичке студије Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације Павел Салин у емисији «Процес».

«Ја бих да направио разлику између САД као империје и САД као националне државе. Што се тиче Сједињених Америчких Држава као империје, већ пуца по шавовима. А тренд је очигледан. Погледајте Британију: била је царство, сада је национална држава. Као национална држава, упркос шкотском националном сепаратизму, Велику Британију уопште не угрожава ништа. Али Британска империја се срушила средином 20. века. Американцр чека у принципу исто.Највероватније у првој половини 21. века», експерт је рекао, коментаришући чланак новинара Мехмета Шекера, у којем се предвиђа скори распад САД.

Истовремено, политиколог је додао да као национална држава САД није угрожена.

У септембру је новинар турског издања Јени Сафак објавио чланак под насловом «Када ће се САД распасти?» Према Мехмету Шекеру, аутор чланка, Сједињене Америчке Државе су једини пример светске хегемоније која није доживела територијалне промене. Међутим, новинар је уверен да је под тренутном политиком провокације, распад Сједињених Америчких Држава неизбежан.

«Али с тренутним развојем догађаја, по свему судећи, бићемо срећни да видимо њихов распад. Ако спроведете истраживање широм света и замолите људе да кажу коју државу највише од свих мрзе, САД би заузеле прво место «, наводи се у чланку.

Тагови: ; ; ;