Лондонска полиција званично је прогласила „терористичким инцидентом“ јутрошњу експлозију у возу на лондонској метро станици „Парсонс грин“, у којој је повређено више особа, а током поподнева ће бити одржан састанак Комитета за хитна деловања (ЦОБР) који ће водити британска премијерка Тереза Меј.

АП преноси да је лондонска полиција саопштила да је „већи број“ људи повређен и да полицијске снаге задужене за борбу против тероризма воде истрагу.

Ројтерс наводи да је Мејова у саопштењу, у којем најављује састанак Комитета, познатог као „Кобра“, навела да су јој „мисли уз повређене у ’Парсонс грину‘ и припаднике спасилачких служби, које још једном брзо и храбро одговарају на терористички инцидент“.

Извори из британских полицијских снага за борбу против тероризма казали су Би-Би-Сију да је њихова радна претпоставка да је јутрошњи инцидент на лондонској метро станици „Парсонс грин“, када је у експлозији повређено више особа, „тероризам“.

Наводи се и да Скотланд јард још нема извештаја о постојању друге експлозивне направе нити о човеку са ножем.

Ројтерс преноси да је портпарол премијерке Велике Британије Терезе Меј саопштио да она „добија редовна нова обавештења» у вези с оним што се догодило.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је за „Скај њуз“ да је „веома важно не износити спекулације у овом тренутку“.

„Очигледно, сви би требало да буду мирни и наставе да воде животе на нормалан начин, онолико нормалан колико то може“, казао је Џонсон.

Путник који се затекао у возу лондонског метроа у тренутку јутрошње експлозије каже да је пламен обухватио један вагон и кренуо да се шири, док су путници бежећи ка излазу газили једни друге, а полиција саветује људе да избегавају западни део Лондона око станице „Парсонс грин“, преноси Ројтерс.

Очевидац за Ројтерс наводи да су путници изненада зачули како нешто хучи и угледали пламен како хита ка њима, после чега су кренули да беже ка излазу и газе једни друге, али каже да није чуо пуцањ након што је полиција стигла на место инцидента.

„Само сам чуо како нешто хучи. Погледао сам на горе и видео цео вагон обухваћен пламеном који иде ка мени“, казао је очевидац и додао да је воз био крцат путницима.

Британска полиција је саопштила да саветује људе да не иду у подручје на којем се десио инцидент.

„Саветовали бисмо људе да избегну то подручје», навела је полиција.

Полицијске снаге за борбу против тероризма објавиле су да прате развој догађаја, али да истрагу води саобраћајна полиција, иако су и њихови наоружани припадници послати на место инцидента.

У експлозији у возу лондонског метроа повређено је неколико путника који су задобили опекотине лица. Репортерка са лица места наводи да је у возу експлодирао садржај беле кофе, стављене у пластичну кесу поред улаза у вагон метроа, као и да људи имају „веома тешке опекотине“ и да им „коса отпада“.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;