Привођење службеника Црвеног крста Србије, упад у просторије и заплена документације, које је извршила полиција самопроглашеног Косова, оставиће велике последице на деловање ове хуманитарне организације, рекао је Срни Секретар Црвеног крста на Космету Драгиша Мурганић.

«Ово што је урађено јуче, синоћ и данас на Косову и Метохији, са људима и организацијом која се бави хуманитарним радом, није забележено у историји Међународног комитета Црвеног крста», навео је Мурганић.

Он је истакао да су припадници полиције самопроглашеног Косова упали јуче у просторије Црвеног крста у Драгашу, Новом Брду, Косовској Витини, Обилићу, Косовској Митровици, Грачаници и Гораждевцу.

Приведени су руководиоци општинских центара у Драгашу и Грачаници.

Они су, како каже Мурганић, осумњичени да су угрозили територијални интегритет «државе Косово» и да су делујући супротно одредбама члана 125 Устава самопроглашеног Косова, починили и кривично дело угрожавање уставности и законитости.

«У наредних три-четири дана државни тужилац самопроглашеног Косова ће се изјаснити о наводима оптужнице коју су сачинили припадници Косовске полицијске службе и истражни судија након данашњег саслушања приведених руководилаца Црвеног крста», истакао је Мурганић.

Он каже да је акција полиције настављена и данас, када су припадници косовске полиције упали у просторије Црвеног крста у Штрпцу.

Мурганић је истакао да у Штрпцу, Обилићу, Косовској Витини, Новом Брду и у просторијама Црвеног крста Косова и Метохије у Косовској Митровици, полиција није пронашла било какву документацију која би се односила на, како су навели у полицији, илегални попис становништва.

Он је нагласио да су активисти Црвеног крста у последњих неколико дана вршили на терену евидентирање корисника социјалних давања и да нису спроводили било какав попис становништва.

«Нажалост, акцијом коју је по нечијем налогу спровела косовска полиција угрожено је функционисање Црвеног крста на Косову и Метохији, пошто је документација о корисницима замењена», додао је Мурганић.

Он је изразио бојазан да ће полиција наставити са упадима и претресима објеката осталих општинских организација Црвеног крста, што ће унети додатни немир и код службеника, и код активиста, а посебно код корисника — неколико хиљада социјално угрожених људи.

Дневник

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;