Бивши припадник британске тајне службе МИ6 Ричард Томлинсон у више наврата је по судовима износио тврдњу да је МИ6 имао план за убиство Слободана Милошевића.

Његов адвокат је пре десетак година припремио досије, којег је предао суду у Лондону, а који је садржаво читав низ илегалних активности тајне службе, међу којима је било и Милошевићево убиство.

Томлинсон тврди да је до те информације заправо дошао врло једноставно, док је радио као прикривени агент на територији бивше Југославије, у време рата. У разговору с једним колегом овај је из ладице извадио фасциклу и рекао Томлинсону да прочита шта се унутра налази.

«На моје велико изненађење, био је то план за убиство Слободана Милошевића. Документ је имао две странице текста, а на њему је био налепљен жути картон, који означава готов документ. Наслов документа био је &лсqуо;Председник Слободан Милошевић мора бити убијен'», испричао је Томлинсон за «Телеграпх».

У документу су биле понуђене три опције за његово убиство. Прва је била да се организује обука за српске парамилитарне организације, које би га убиле у Србији.

Други план је био да се у Србију инфилтрирају припадници САС-а, специјалне војне јединице, и Милошевића убију у бомбашком нападу или снајпером.

Трећи план је био да Милошевић буде убијен у намерно изазваној саобраћајној несрећи у швајцарској 1993. године. Као место саобраћајне несреће изабран је тунел близу Женеве, где је Милошевић требало да учествује на међународној конференцији о бившој Југославији.

Несрећа се требала изазвати у тренутку када Милошевићева лимузина иде преко планине и то тако да се према возилу пале дуга светла или ласери, који су требали да заслепе Милошевићевог возача.

Тај сценарио је био оцењен као најсигурнији, односно као план који има највеће шансе да заврши Милошевићевом смрћу.

Томлинсон није открио због чега је МИ6 одустао од плана.

 

ехпрессо.хр

Тагови: ; ;