Реторика која стиже из Босне и Херцеговине према Хрватској није здрава и пријатељска, изјавила је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у Ла Валлетти у петак дан пошто је хрватска обавештајна агенција објавила податке о претњи исламског радикализма у регији.

 

«У последње време примећујем реторику против Хрватске, па и противљење Пељешком мосту који никако не може угрозити БиХ», рекла је Грабар-Китаровић у изјави новинарима.

Бошњачки функционери  у БиХ противе се томе да се градња Пељешког моста почне пре него што две суседне земље реше границу на мору.

«Та реторика није здрава, није добра, јер су БиХ и Хрватска оријентисане једна на другу», додала је председница на Малти где је учествовала на састанку тзв. скупине Арраилос..

Хрватска Сигурносно обавештајна агенција (СОА) у извештају објављеном у четвртак наводи да се с подручја хрватског југоисточног суседства такозваној Исламској држави прикључило готово хиљаду људи, углавном следбеника џихадистичког салафизма.

Упитана је ли реакција Бошњака претерана, Грабар-Китаровић је рекла да СОА ради објективно, квалитетно и без политичког утицаја.

«Бројке саме нису битне колико су битни трендови раста радикализма и појединаца који су или део екстремистичких скупина или су саморадикализовани појединци», рекла је председница.

Истакла је да се противи томе да се екстремизам и радикализам изједначавају с било којим народом, етничком или религијском скупином.

«Волела би видети како можемо помоћи исламским заједницама не само у суседству, него и у ЕУ-у», рекла је предсједница, мислећи на успешно интегрисану исламску заједницу у Хрватској.

Тагови: ; ; ;