Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић вечерас ће пензионисаног адмирала Давора Домазета Лошу разрешити чланства у њеном Савету за домовинску безбедност због изјаве како би „хрватска пешадија за 48 сати могла да буде у Љубљани“.

„Чим слетим вечерас потписаћу разрешење Домазета Лоше“, казала је Китаревићева новинарима на Малти.

Председница Хрватске тамо борави на састанку групе „Араилос“, која окупља шефове држава-чланица ЕУ који немају извршна овлашћења.

„Поштујем његов ратни пут, али његове последње изјаве су потпуно неприхватљиве, неодговорне и распирују стање међу државама које захтева рационално и одговорно понашање, а не изазивање инцидената“, рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Хина подсећа да је, коментиришући односе са Словенијом и арбитражу о граничном спору двеју држава, пензионисани адмирал казао да је „у геостратешком смислу Словенија само привезак Хрватске“.

„На такво 17 година дуго уцењивање Хрватске, које заправо траје још од рата, може да се одговори на једини начин на који они разумеју — а то је за октаву више“, рекао је он и додао како би „хрватска пешадија за 48 сати могла да буде у Љубљани“.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;