Мотомарш против русофобије започео је у Пољској. Трку организује јавно удружење под називом «Пољско-руско братство» и биће одржано под слоганом «Не за русофобију».

Акција је почела данас и трајаће до 19. септембра. Мотомарш ће се одржати у пољским градовима и селима.

«Током вожње ћемо дистрибуирати летке позивајући на окончање непријатељске политике према Руској Федерацији. Овај догађај ће бити одлична прилика да се спроведе директни пољско-руски дијалог. У сваком граду кроз који пролазимо, њаше присуство ће бити означено посетом градској управи, информисањем општинских власти о нашој иницијативи», рекао је шеф «пољско-руског братства» Петар Радтке.

Према плану акција почиње у Олштини, где мотоциклисти заједно са члановима јавне организације «Калининград — Олштин — Свиноујсце» провести чишћење гробља хероја Црвене армије. У наредним данима, мотоциклисти ће посетити око десетак других насеља, укључујући градове Елк, Белсток, Августов.

Крајња дестинација трасе дуге око 1.500 километара биће главни град државе — Варшава, где се планира полагање цвећа на гроб незнаног војника и гробље-маузолеј Црвене армије.

«Само ако живимо у пријатељству и сарадњи са Истоком можемо осетити своју праву природу. Без страха излазимо пред са људе са својим ставовима, јер смо искрени и отворени, немамо шта да кријемо, и пријатељство и добросуседство је оно што желимо да покажемо људима у Пољској шта је и главна линија деловања наше организације», рекао је Радтке.

Тагови: ; ;