Мистериозни «акустични напади» на тлу Кубе последњих месеци циљали су најмање пет канадских дипломата и њихове породице, јавила је канадска телевизија «Си-Би-Си».

Почетком августа америчка и канадска влада признале су да су се бројне дипломате те две земље на мисији у Хавани са породицама жалиле на губитак слуха, мигрене и мучнину.

Симптоми су се појавили крајем прошле године и у међувремену су нестали, рекли су званичници.

Више од пет канадских породица погођено је тим нападима, и неким од њих је било потребно болничко лечење, а симптоми су сада нестали, навела је канадска јавна телевизија.

Претходно је канадска влада признала да је један од њених дипломата на мисији на Куби имао губитак слуха.

Канадско министарство спољних послова саопштило је прошле недеље да «има сазнања о неуобичајеним симптомима који погађају канадско и америчко дипломатско особље као и њихове породице у Хавани».

Дипломате су осетиле чудне ствари у њиховој кући крајем 2016. године, укључујући вибрације тела или пробадајуће звуке, навео је један извор.

Према канадским дипломатама, високи кубански званичници нису под сумњом и кубанске власти олакшале су и сарађивале у канадској истрази на лицу местса.

Медијски извештаји су на крају у августу навели амерички Стејт департмент да изађе у јавност и призна да су инциденти изазвали разне физичке симптоме код америчког дипломатског особља, и да је то под истрагом. Наведено је да је 16 Американаца погођено истим симптомима.

Стејт департмент је навео да су инциденти престали, али је 21. августа регистрован нови инцидент, а број Американаца на Куби погођени инцидентима је порастао на 21.

«Реалност је да не знамо ко или шта је ово изазвао», рекла је портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт и додала да је због тога истрага у току.

Председник Кубе Раул Кастро је позвао раније шефа америчке амбасаде на Куби да му пренесе да власти не стоје иза тога, да је и он забринут и понудио сарадњу у истрази.

Тагови: ; ;