Савет Федерације оптужио је САД да су се мешале и покушале да утичу на резултате локалних и регионалних избора који су одржани у Русији 10. септембра путем финансирања појединих политичких партија, рекао је посланик горњег дома руске думе Андреј Климов.

Климов је додао да доказе о америчком мешању има комисија Савета Федерације за заштиту суверенитета и спречавање мешања у унутрашња питања Русије. У ту сврху у јуну ове године формирана је структура која је имала задатак да прати мешање страних држава и међународних организација у  политичким, економским, културним и хуманитарним областима делатности у Русији.

Према речима члана комисије Олега Морозова доказе о америчком мешању у руске изборе има Федерална служба за финансијски надзор која представља основну финансијску обавештајну јединицу у Русији укључену у борбу за легализацију прихода стечених нелегалним путем и финансирањем тероризма.

 

Како је функционисала и радила ова шема?

 

Мешање је према речима Климова функционисало тако што су САД уплаћивале новац у фондове који се баве изборима у корист одређеног кандидата у региону. Средства су уплаћивана преко земаља чланица Царинског савеза у којима не постоји Закон о страним агентима.

 

 

 

У руске изборе мешало се неколико држава али је наравно главну улогу имала Америка. Новац је уплаћиван у готовини, новчаним сурогатима,крипто валути. Климов није навео земљу преко које су ишла новчана средства али је извор РБК-а у комисији навео да се ради о Казахстану.

 

Сумње, сумње …

 

Коментаришући ову информацију РБК-а који се не може оптужити за симпатије према руским властима експерти покушавају да умање значај самог финансирања.

Тако директор фонда «Минченко Консалтинг» Јевгениј Минченко признаје да су САД финансирале поједине медије и институте који могу да утичу на политичку ситуацију али да то нема везе са конкретним учесницима избора. Према његовом мишљењу то нема никаквог смисла јер је ефикасније мењати мишљење помоћу «меке силе» уместо финансирати одређене партије.

Минченко сматра да су оптужбе сенатора против САД-а одговор на недавне оптужбе САД против Русије и да ће уколико се докаже америчко мешање то отежати ситуацију са грантовима иностраних фондова.

Овде је експерт несвесно открио разлику између ауторитативне Русије и демократске Америке. У последњем случају нису неопходни никакви докази довољно је оптужити Русију. У Русији су као и раније неопходни докази мада сенатори ако су нешто научили од Американаца могу да се служе са тим: доказа има али су они тајни, верујте нам на реч ако сте патриоте своје земље и ако не радите за непријатеља.

Недоумицу у вези са овом информацијом изразио је и представник Московског Центра Карнеги Андреј Колесников. Он је у изјави РБК-у рекао да не разуме какав би интерес имали страни инвеститори да финансирају локалне и регионалне изборе у Русији?

 

Колесников који је први оптужен да је «страни агент» оптужио је Климова да користи неодређеност у термину «мешање.

 

 

«Ако говоримо о политичким коментарима експерата које су давали пред изборе онда то није политичка активност. То треба схватити на следећи начин: новцем се жели постићи да мишљење експерата утиче на свест бирача. И то је дозвољено»- објаснио је Колесников.

 

Тајна Полишињела

 

О томе како САД користе «меку силу» извештавала је Газета Ру пре месец дана. Американци су показали превелико интересовање за недавно завршене изборе а у Москви и Санкт Петербургу боравили су представници америчке НКО Gen Next, специјализоване за рад са омладином. ТВ канал «Русија 24» показао је видео прилог о сусрету прекоокеанских експерата са Александром Наваљним који је покушао да освоји политичке поене на причи о руској корупцији.

Током ових састанака, ако се могу тако назвати главна реч је била о новцу, финансијама, благајни и црним касама, рекао је за «Вести Ру» директор Института за стратешке студије Дмитриј Егорченков.

Према његовом мишљењу веома важну улогу заузима и питање «политичких консултација» којима се баве западне невладине организације у Русији због тога што «што више буде одмицала предизборна кампања тако ће се и ширити овај механизам».

И наравно он је разрађен и током претходних избора јер је за Американце мешање у туђе изборе свети циљ. И руски сенатори нису открили никакве нове чињенице само су обелоданили свима познате чињенице. И наравно не треба их оптуживати само за Русију јер они никога не сматрају себи равноправним и сматрају да треба да се мешају у све изборе у свету где мисле да им је то неопходно. И амерички сенатор Џон Мекејн недавно је изјавио да су САД «извор добра у свету».

Тагови: