У парламенту Одбору за евроинтеграције настављена је жестока расправа о Закону о употреби језика у Македонији, на којoj су посланици најутицајније опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ затражили широку јавну расправу пре његовог усвајања.

 

Реч је о закону којим је практично предвиђено увођење двојезичности, што је део тзв. «тиранске платформе» и услов за подршку премијеру и лидеру СДСМ Зорану Заеву. Закон предвиђа увођење албанског језикa у званичну употребу у свим државним институцијама и у општинама и градовима где Албанци чине више од 20 одсто становништва.

Жестока расправа је настављена и након једночасовне паузе када је на захтев ВМРО-ДПМНЕ, председник Скупштине Таљат Џафери поништио већ објављени списак говорника и тражио поновно пријављивање.

Илија Димовски, посланик ВМРО-ДПМНЕ, која се противи усвајању тог закона, рекао је да предложени законски акт 90 одсто није у складу са Уставом.

Реплицирао му је Димовски Бранко Манојловски из албанске партије Демократске уније за интеграције рекавши да питање језика мора бити решено, пренео је македонски портал 24сата.

Тагови: ; ; ; ; ;