Хашим Тачи изјавио је да су напади на посланике Српске листе чин расизма, додајући да они нису претња «косовској државности».

Тачи је на округлом столу о будућности дијалога са Србијом рекао да ће у завршној фази разговора са Београдом, Приштина имати јединствени тим који ће чинити људи из владиних институција, цивилног друштва, академије наука и медија, преноси РТК2.

Тачи је рекао и да Приштина мора да испуни обавезе које је преузела, наводећи спровођење договора из Брисела, пре свега оснивање Заједнице српских општина, као и усвајање Споразума о демаркацији са Црном Гором.

Тачи истиче да дијалог нема алтернативу и да остаје једини начин решавања отворених питања између Приштине и Београда, а да ће завршна фаза дијалога донети обострано признавање и помирење.

Нападе на Српску листу Тачи види као расистички чин и наводи да посланици те листе нису претња по косовску државност.

„Косово не може да гради своју евроатлантску будућност на основу непријатељства према Србима“, рекао је Тачи.

Говорећи о трансформацији КБС-а у војску Косова, Тачи је рекао да очекује да се у тај процес што пре укључи и влада Косова, наводећи да је сигуран да ће оснивање војске подржати све заједнице на Косову и да ће оружане снаге бити формиране ускоро.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;