Амерички државни секретар Рекс Тилерсон позвао је данас мјанмарску војску да прекине «прогон» муслиманске мањине Рохинџа, чији припадници масовно беже из Мјанмара.

«Морамо подржати вођство Аунг Сан Су Ћи али војсци морамо јасно рећи да је ово неприхватљиво. Овај прогон мора престати, ово што многи називају етничким чишћењем мора престати», рекао је Тилерсон на конференцији за новинаре са својим домаћином, британским министром спољних послова Борисом Џонсоном.

Шеф америчке дипломатије је оценио да је ово «кључни моменат» за «младу настајућу демократију» и изјавио да разуме «комплексну ситуацију у којој се налази Аунг Сан Су Ћи», добитница Нобелове награде за мир.

И Џонсон је позвао Су Ћи да искористи «свој морални ауторитет» за помоћ Рохинџама.

«Нико не жели повратак војне власти у Мјанмару, нико не жели повратак генерала. Али кључно је јасно рећи да је ово ужасно и да ће ти људи моћи да се врате у Мјанмар (…) и да ће кршење људских права и убиства стотина или чак хиљада престати», рекао је Џонсон.

Од краја августа, више од 379.000 Рохинџа је избегло у суседни Бангладеш, бежећи од кампање која је уследила после неколико побуњеничких напада на војне и полицијске пунктове у Мјанмару.

Бета

Тагови: ; ; ; ;