Амерички државни секретар Рекс Тилерсон оценио је данас да су континуирани тестови ракета које изводи Северна Кореја, претња за цео свет и истакао да САД блиско сарађују са регионалним савезницима Јапаном и Јужном Корејом по том питању.

«У источној Азији све агресивнији и изолованији режим у Северној Кореји угрожава демократије у Јужној Кореји, Јапану, и још важније, и скорије, проширио је те претње на САД, угрозивши цео свет», рекао је Тилерсон на скупу Заједнице демократија.

САД, нагласио је, прво гледају ка својим регионалним савезницима — Јужној Кореји и Јапану, пренео је Ројтерс.

«Сарађујући с њима и другим демократским партнерима, настављамо да градимо консензус у Савету безбедности Уједињених нација како бисмо успоставили уједињени међународни фронт који подржава наше вредности и тежи ка томе да нас учини безбедним», навео је Тилерсон.

Јужнокорејска војска је раније саопштила да је Северна Кореја испалила неидентификовану ракету из четврти Сунан у престоници Пјонгјангу у правцу истока.

Ракета је прелетела преко северног Јапана, а према извештајима јапанског система за узбуњивање, пала је око 2.000 километара источно од Хокаида.

Јапанска влада је најоштрије протестовала због најновије провокације Северне Кореје.

Тагови: ;