Председник САД Доналд Трамп потписао је резолуцију којом се осуђују бели супрематисти, неонацисти и друге групе које подстичу мржњу, после десничарског протеста у Вирџнији током којег је у насиљу погинула једна особа.

У резолуцији коју је усвојио Конгрес, председник и његова администрација се позивају да говоре против група које заговарају расизам, антисемитизам и супериорност белаца.

«Као Американци, осуђујемо недавно насиље у Шарлотсвилу и супротстављамо се мржњи, нетрпељивости и расизму у свим облицима», наведено је у Трамповом саопштењу којим је објављено потписивање резолуције.

Трамп је резолуцију потписао неколико сати пошто је поновио да је било «лоших момака» на обе стране протеста у Шарлотсвилу прошлог месеца.

Током протеста су избили нереди, а једна жена је погинула пошто је екстремни десничар после скупа белих супрематиста аутомобилом улетео у групу противника расизма који су се окупили на контрамитингу.

После протеста, Трамп се нашао на удару критика јер је одговорност пребацио на «обе стране» не осуђујући директно расисте.

Трамп је и у четвртак поново рекао да је било «прилично лоших момака и на другој страни», међу онима који су се окупили против скупа расиста.

Тагови: ; ; ;