Након оштре негативне реакције међу Бугарима и полемикама у бугарском парламенту, Комисија за културу и медије је блокирала антируски извештај.

Појављивање извештаја о стању националне безбедности Бугарске у 2016., изазвао је љутите реакције бугарског становништва, пошто у извештају пише да је Русијаспољна претња за земљу. Одмах након читања текста у парламенту, народ је своје огорчење показао на друштвеним мрежама и до краја дана председник Румен Радев је изашао са критикама извештаја, уз напомену да очигледно неки политичари покушавају да баце сенку на бугарско-руске односе.

«Срамота!», «Срамота», «амерички провокација» — писали су огорчени Бугари, уз напомену да се извештај појавио како би нанео штету у односима између Бугарске и Русије, јер је Запад се плаши зближавања словенског народа и чини све да представи Бугарску као антируску државу.

Оштра реакција народа је очигледно дала резултате, јер је извештај блокиран и Народна скупштина неће гласати о њему. А на друштвеним мрежама се већ организују притести у неколико градова под паролама «Бугарска воли Русију! Русија није непријатељ! Против западних манипулациа и лажи!»

Тагови: ; ; ;