У Буквику код Брчког служен је помен за Србе убијене пре 25 година. По командној одговорности, за ове злочине до данас нико није одговарао. Из Тужилаштва одговор да је у току прикупљање материјалних доказа против осумњичених припадника 108. бригаде ХВО-а.

 

Гордана Ђурић из Буквика никада неће заборавити 14. септембар када је за око 17 часова убијено 57 Срба, углавном цивила. Међу немоћним и болесним био је и њен брат Спасоје Секулић, којег су припадници хрватско- муслиманских окупационих снага убиле на мајчине очи.

«Ни дан данас правда није задовољена. Своју правду проводе само кад треба Србе оптужити, а кад друге оптужују нема правде» — каже она.

Припадници 108. бригаде ХВО-а у 22 логора од Тузле до Орашја затворили су око 2.000 Буквичана, а око 560 кућа и помоћних зграда је запаљено или до темеља срушено. Осим неколико пресуда полицајцима и стражарима у логорима, ни једне пресуде нема за командну одговорност.

» Овде је све спаљено, срушено, људи побијени, а одговорни још нису процесуирани» — каже Живан Илић, председник БОРС-а у Брчком.

 

Из Тужилаштва годинама исти одговор. Кажу да Тужилаштво БиХ ради на предметима ратних злочина по командној одговорности, у чему им помаже брчанско тужилаштво.

«Битно је напоменути да се рад Тужилаштва заснива и на раду Тужилаштва Дистрикта, односно на доказима које је ово тужилаштво прикупило током расветљавања укупних догађаја који су се догодили на овом подручју» — каже Семир Бегановић, секретар Тужилаштва дистрикта Брчко.

Жртве и њихови потомци нису оптимисти. Немају поверење у правосуђе, јер многи осумњичени, кажу, и данас раде у неким институцијама Дистрикта и слободно ходају улицама Брчког.

 

 

ртрс

Тагови: ;