Поводом обележавања 22 године од егзодуса Срба из Доњег Вакуфа /Србобрана/, код спомен-крста у Ровинама данас је служен парастос за погинуле борце 19. Србобранске бригаде Војске Републике Српске, страдале српске цивиле из Доњег Вакуфа и погинуле борце из ове месне заједнице.

 

Венце су положили представници општине Градишка, Борачке организације општине Градишка и Месне борачке организације Ровине.

Заменик начелника општине Градишка Огњен Жмирић рекао је да општина, Борачка организација и месна заједница заједно морају да покрену активности да се у Ровинама изгради спомен-обележје свим погинулим борцима из ове месне заједнице.

«Покушаћемо у наредном периоду да обезбедимо средстава за изградњу спомен-обележја, јер то погинули борци из ове месне заједнице заслужују» -рекао је Жмирић.

Члан Савета месне заједнице Ровине Дејан Јанковић, који је пореклом из Доњег Вакуфа, навео је да је у овој општини по попису из 1991. живјело око 9.500 Срба, а према последњем попису у Доњем Вакуфу живи 107 Срба.

Јанковић каже да је у разговору са свештеником из Доњег Вакуфа сазнао да у овој општини не живи више од 50 Срба и да су међу њима углавном старији људи, чија деца живе свугде по свету и који се плаше да неће имати ко ни да их сахрани.

Он је истакао да је као четворогодишњак преживео егзодус из Доњег Вакуфа, да су свима који су напустили своје огњиште остале болне и тужне слике из тог времена, посебно онима који су изгубили своје најмилије.

Према његовима речима, у току ратних дејстава на подручја општине Градишка доселило се око 5.500 пријератних становника Доњег Вакуфа, а само у Ровинама живи их око 400.

Јанковић је навео да се годишњица егзодуса Срба из Доњег Вакуфа у Ровинама организује по други пут, те изразио наду да ће наредне године обележавање бити уприличено код новоизграђеног спомен-обележја погинулим борцима.

Бивши борац 19. Србобаранске бригаде Предраг Васић истакао је да се бригада борила на бројним ратиштима и осветлала образ својих предака, али да је имала веома тежак ратни пут.

«Успели смо да одбранимо оно што је захтевала врховна команда. Након четири године и 44 месеца бригада се морала повући на друге положаје, али пре тога су изашли цивили» — рекао је Васић.

Након парастоса погинулим борцима, на спортском терену у Ровинама отворен је меморијални турнир у малом фудбалу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;