Премијер Ирака Хајдер eл Абади изјавио је да се припрема да војно интервенише уколико референдум Курда о независности резултира сукобима.

 

У ексклузивном интервјуу америчкој новинског агенцији АП, Eл Абади је оценио референдум као «опасну ескалацију» која ће позвати на кршење ирачког суверенитета, пренео је АП.

Посланици ирачког Курдистана одобрили су одржавање референдума о независности те аутономне области у у Ираку 25. септембра, док су чланови опозиције бојкотовали прву седницу владе у две године.

Потпредседник ирачког Курдистана, Џафар Ајменки, који је председавао седницом, рекао је да ће референбум бити одржан након што је је 65 посланика који су били присутни гласало «за», преноси АФП.

Ирачка влада се противи референдуму, који је раније ове године најавио лидер Курда Масуд Барзани.

Иран и Турска су, такође, изразили своје незадовољство због референдума, рекавши да би референдум могао да изазове сепаратистичке тенденције међу курдском популацијом те две земље.

Барзани је изјавио да референдум неће бити одложен, упркос инсистирању САД и других Западних снага које су забринуте да би референдум могао да одврати Ирак од борбе против Исламске државе.

Тагови: ; ;