Оружане снаге Ирана добиле су авио-бомбу од 10 тона која се, по аналогији са америчком „мајком свих бомби“, може назвати оцем свих бомби — изјавио је генерал Амир Али Хаџизаде.

Он је командант иранских Војно-космичких снага које су саставни део Чувара исламске револуције. Утолико је значајније што је открио да је та бомба над бомбама направљена у војним фабрикама Ирана и то — по наруџбини војног врха.

По његовим речима, ту бомбу ће носити „Иљушини“ којима располажу јединице које су му потчињене.

У априлу 2016-те су Американци у Авганистану бацили своју „мајку“ — GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast са 8.480 килограма експлозива.

„Оцем свих бомби“ незванично се назива руска авиона-бомба чија разорна моћ се процењује на 44 тоне тротила.

Независно од овога, у Техерану се тврди да су агенти Чувара исламске револуције током неколико последњих година успевали да продру у командне центре САД и да тако обезбеде доказе да Америка подржава терористичку Исламску државу.

Хаџизаде је овоме још додао: „Сазнали смо шта он (Американци) прате и шта туку а шта заобилазе, другим речима — како подржавају Исламску државу“

Хаџизаде је Сједињеним Државама „обећао“ велики скандал. И подвукао:

„Само ако нам државни врх дозволи да објавимо доказе који ће показати како Американци подржавају терористе“.

Иран и Сједињене Државе више пута су се међусобно оптуживали за „подржавање терориста“.

Вашингтон је против Техерана увео санкције уз оптужбу да Иран подржава терористичке организације у региону. Посебно је апострофирао Хамас и Хезболах.

 

Факти

Тагови: ; ; ; ; ;