Шпанска наоружана полиција извела је рације у више штампарија и просторија новинских листова у Каталонији, у потрази за гласачким листићима, кутијама и лецима који ће се користити за референдум о независности те провинције који је заказан за 1. октобар, а којем се Мадрид жестоко противи.

Полиција је у петак запленила 100.000 изборних летака у једној од рација у Каталонији, саопштило је Министарство унутрашњих послова, на прецизирајући где је рација изведена, док је Врховни суд Каталоније данас саопштио да је јуче издао упозорење за седам новинских листова, међу којима многи имају само онлајн издања, да не објављују предизборне поруке.

Ове претраге су део концентрисаних напора шпанске владе да спречи референдум, у страху да би гласање о отцепљењу могло да изазове политичку кризу чак и ако Шпанија не призна исход референдума, преноси АФП.

Влада је у петак спровела мере јачања контроле над трошковима Каталоније како би је спречила да државним средствима плаћа одржавање гласова, а раније ове недеље Мадрид је позвао више од 700 каталонских градоначелника како би их испитао да ли подржавају гласање.

«Прогоне градоначелнике, штампарије, новинске листове. Само што нису прешли границе демократије», каже Алберт Батет, градоначелник Валса кога је Мадрид, такође, испитивао.

Каталонски председник Карлес Пуџдемон, коме прете кривичне оптужбе због организовања референдума, каже да је више од 6.000 гласачких кутија спремно за референдум, али да се место на којем се налазе — држи у тајности.

«У овом тренутку немамо никакву идеју о томе где се те кутије налазе», рекао је Тони Кастехон, портпарол синдиката каталонске полиције.

За неке присталице покрета за независност богате шпанске провинције, потрага за гласачким кутијама и листићима је постала симбол државне репресије.

Тагови: ; ; ; ; ;