Реторика која стиже из Босне и Херцеговине према Хрватској није здрава и пријатељска, изјавила је данас хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у Валети, дан пошто је хрватска обавештајна агенција објавила податке о претњи исламског радикализма у региону.

«У последње време примећујем реторику против Хрватске, па и противљење Пељешком мосту који никако не може да угрози БиХ», рекла је новинарима Грабар-Китаровић.Она је навела да та реторика «није здрава и добра јер су БиХ и Хрватска оријентисане једна на другу».

Грабар-Китаровић је, како је навела Хина, често на мети бошњачких званичника из БиХ који је оптужују да претерује када говори о претњи исламског радикализма у тој земљи.

Хрватска Сигурносно обавештајна агенција (СОА) је у јуче објављеном извештају навела да се с подручја хрватског југоисточног суседства такозваној Исламској држави прикључило скоро 1.000 људи, већином следбеника џихадистичког салафизма.

Грабар-Китаровић је истакла да СОА ради објективно, квалитетно и без политичког утицаја.

«Бројке саме нису битне колико су битни трендови раста радикализма и појединаца који су или део екстремистичких група или су саморадикализовани појединци», рекла је она.

Дневник

Тагови: ; ; ;