Председник Србије Александар Вучић и шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Џејмс Руф разговарали су на тему повећања плата и пензија, уз заједничку констатацију да има простора за пораст пензија и зарада у јавном сектору, наводи се у саопштењу прес службе председника Србије.
Из Владе је већ најављено повећање зарада просветарима, који су тражили 20 одсто, а за десет одсто могле би да порасту зараде у војсци, полицији и безбедносним службама, док за сектор здравства тај проценат још увек није познат. За пензионер је најављено повећање од два одсто и једнократна помоћ од 6.000 динара, најављена уз новембарску исплату.
Руф је оценио да је Србија на добром путу и да, поред објективних ризика које је Србија превазишла у 2017. години, ММФ прогнозира стабилан раст БДП од 3,5 одсто у следећој години.
Заједнички је договорено да се интензивно ради на реформи система образовања, пореске управе и Закона о платама у јавним службама, као кључним реформским корацима које Србија треба да предузме.
Џејмс Руф је указао на то да је пословање државних предузећа побољшано, али да је неопходно наставити са спровођењем реформских процеса како би био остварен значајнији напредак.
Дневник

Тагови: ; ; ; ;