Ураган Ирма је на путу до Флориде оставио ужасне последице и нанео огромну штету на Карипским острвима. Стручњаци наводе да је то једна од највећих и најдужих олуја пете категорије формирана на Атлантику у историји.
 
Ураган Ирма се криви за бар пет смртних случајева на Флориди, два у Џорџији и два у Јужној Каролини.
Олуја је усмртила бар 35 људи, док је прошле недеље тутњала карипским острвима.
Олуја је ослабила и сада је јачине тропске депресије, али су падавине и данас обилне у деловима Северне Каролине, Јужне Каролине, Џорџије, Алабаме, Мисисипија, Тенесија и Кентакија. Џексонвил, најмногољуднији град на Флориди носи се са најгорим поплавама од 1964.
 
На свом разорном путу Ирма је на Флориди оставила шест милиона домова без струје, а ситуација на ланцу острва у Флорида Киз описује се као ратна зона. Острва су одсечена од копна, због велике штете нанете мостовима на аутопуту, који их повезују са копном.
Званичници Беле куће кажу да иако олуја и даље слаби и сада је тропска депресија не треба занемарити њену разорну снагу. Портпарол истиче да је ово највећа забележена поплава у Џексонвилу у последњих 100 година.
 “И док се поплаве настављају, наше спасилачке екипе су на терену. Искрено се надамо да нико од становника није заробљен у поплавама”, каже Том Босерт, саветник Беле куће за унутрашњу безбедност.

Хиљаде камиона за хитне поправке електричних водова послате су у понедељак да помогну домаћинствима која су током олује остала без струје.
“На путу су комуналне службе из читаве земље, а мислим да долазе чак и из Канаде. Мобилисане су десетине хиљада радника широм Америке који ће помоћи у обнови”, каже Џесика Рок, из приватне комуналне компаније «Дукејн Лајт», из Пенсилваније.
Иако је западна обала поштеђена већих последица, снажни ветрови су оштетили велики број кућа и оборили бројна стабла.

“Расплакао сам се кад сам видео ово ишчупано дрвеће. Када помилсим колико је дуго било ту и колико се мајка природа постарала да га негује, а сада лежи разбацано около”, каже Марк Мајкл из Нејплса.
На путу до Флориде Ирма је изазвала пустош. Острво Барбуда остало је скоро без иједне куће. Амбасадор САД Антигве и Барбуда Роналд Сандерс објашњава:
«Баруда је мало острво и није имало шансе против монструозног урагана Ирме који је у пречнику већи од самог острва».
Сандерс је за Глас Америке рекао да је ова олуја најгора која је погодила Барбуду у последњих 300 година и да је било потребно евакуисати све становнике острва.
“На острву нема струје, пијаће воде, нити стамбеног објекта у којем се може живети”.

Амбасадор Сандерс је нагласио да ће пројекат обнове обухватити и план за одбрану од сличних и разорнијих временских непогода, које настају услед климатских промена.
Глас Америке

Тагови: ; ;