Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је синоћ да је постојање Републике Српске једини могући начин да се српски народ одржи на тим просторима.

„То је једини могући начин да се наш народ одржи на тим просторима и да настави своју историју“, рекао је патријарх Иринеј на свечаном отварању манифестације „Дани Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду.

Он је поручио да му причињава велику радост и чини велику част што може у име Српске православне цркве да поздрави величанствени скуп посвећен Републици Српској у Србији као празник „једног јединственог народа“.

„Дрина није река која нас дели, већ мост који нас спаја. То је било кроз целу нашу историју. Благодарећи тој историји, иако смо прошли кроз многе Сциле и Харибде, опстали смо као народ са својом историјом и културом“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је указао да је јединство српског народа у Србији и Републици Српској нормално и сасвим природно и поручио да је ријеч о једном народу са једним језиком, културом, историјом, вјером и Црквом.

„Тиме испуњавамо све могуће услове да будемо један јединствен народ, који живи у овом времену, али мисли и гради своју будућност. Желимо у име Цркве не само да славимо заједнички догађаје и празнике, него и да будемо јединствени у свему – економији, привреди и духу“, рекао је патријарх Иринеј.

Поручивши да жели мир свом народу, партијарх Иринеј је рекао да жели мир и другим народима са којима Срби дијеле ово поднебље.

«Сви смо Срби»: Цео говор Милорада Додика на отварању Дана РС у Србији

Он је нагласио да је мир са другим народима мисија српске цркве и читаве њене историје.

„Оно што највише желим јесте мир и слога са свим људима добре воље. Позвани смо да живимо заједно, да заједно стварамо и садашњост и будућност. То је жеља целог српског народа који је силом прилике или боље рећи неприлике, данас расејан широм света“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је изразио бојазан да би, уколико српски народ настави са сеобама које га прате кроз читаву историју, могао ускоро да постане бројнији изван Србије и Републике Српске.

Фото: Лола Ђорђевић

Патријарх Иринеј је поручио да о томе морају да размишљају „они који воде овај народ, али и Црква, која окупља и сабира народ овде и у дијаспори“.

Он је истакао да српски народ мора да његује јединство у свему како би се одржао, опстао и одупро свим негативним силама које су на жалост и данас присутне.

„Нека живи српски народ у Републици Српској у Републици Србији и расејању. Свима са овог места упућујемо да не забораве своје корене, државу и отачаство где су први пут осетили благодат Божју и лепоту овога света и да се полако, како су отишли, тако исто и враћају својим историјским коренима, светињама, гробовима и свему ономе што је наше“, рекао је патријарх Иринеј.

Срна / Видео News Front

Тагови: ; ;