Градоначелник Београда Синиша Мали и вршилац дужности градоначелника Пекинга Чен Ђинингом састали су се у Старом двору где је потписано низ споразума о сарадњи два града у више области.

«Велика је част за све грађане Београда и Србије да после 37 година имамо прилику да угостимо градоначелника главног града Кине» рекао је Синиша Мали.

Мали је истакао да је споразум о сарадњи између Београда и Пекинга потписан још 1980. године и да је Београд био први град у Европи са којим је Пекинг имао такав споразум.

«Пре две године ми смо тај споразум обновили и како конкретан резултат те сарадње је и ова манифестација» рекао је Мали.

Чен Ђининг је изразио задовољство што је дошао у «прелепи Београд» и нагласио да је са градоначелником Београда имао пријатељске и плодне разговоре.

Постигли смо бројне договоре о продубљивању пријатељских односа и сарадње у важним областима, истакао је он.

Компаније «Beijing Medwaste Engineering» и «Синофарм» потписале су Споразум о постројењу за прераду медицинског отпада, а Писмо о намерама за инвестирање у српско-кинески индустријски парк компаније «Beijing Caofeidian Vocational Education City Investment» и «China Road And Bridge Corporation».

Осим тих, потписан је и Споразум о сарадњи између Пекиншке коморе за међународну трговину и Привредне коморе Београда, као и Споразум о сарадњи између Централне библиотеке Кине и Библиотеке града Београда.

Потписан је Меморандум о разумевању између Пекиншког симфонијског оркестра и Београдске филхармоније, као и Меморандум о разумевању између Пекиншке комисије за образовање и Секретаријата за образовање и дечју заштиту Града Београда.

Меморандум о разумевању о филмској сарадњи потписан је између Пекиншког бироа за штампу, публикације, радио, филм и телевизију и Филмског центра Србије.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;