Шид: Родитељи шаљу петицију против укључивања мигрантске деце у школски систем покрајинској влади

Петицију против укључивања мигрантске деце у школски систем заједно са децом локалног становништва, мештани села Вишњићево код Шида у понедељак ће проследити Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Они тврде да их још нико од надлежних није обавестио како ће и када почети наставни програм, те да су и поједини наставници изразили забринутост, јер неспремни улазе у овај процес. С друге стране, деца миграната обавила су систематски преглед у шидском Дому здравља и спремно очекују нове школске дане.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

У селу Вишњићево са око 1.400 становника, њих 700 дало је свој потпис, противећи се да заједно у ђачке клупе са својим вршњацима из овог села седну и деца миграната.

– По школама су већ у мају знали да ће мигрантска деца почети од септембра да похађају наставу, а нама су то саопштили тек пре десетак дана – тврди Горан Хрчек, отац осмогодишњака који похађа други разред у којем је 12 ученика.

Родитељи који негодују немају прецизне информације, од тога како ће тећи наставни програм, колико ће се мигрантске деце уписати у одељења, до тога када би могли да почну са наставом.

– Начули смо да у ОШ „Филип Вишњић“ са седиштем у Моровићу и у истурено одељење у нашем селу, треба да се упише 41 дете, али да је 12 деце са родитељима већ отишло за Немачку. Код мог детета у одељењу је 13 ђака, и како се спекулише треба да дође седам миграната – прича мајка једне девојчице, која не жели да јој име јавно помињемо.

Они су сазвали нови протестни скуп за недељу у Шиду.

У четири основне школе на подручју Шида, у којима треба да се у наставни програм укључи 113 мигрантске деце, нико од директора школе јуче није хтео јавно да се изјасни о овој теми.

Коментари: