Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да руска област Нижњи Новгород и Српска имају интерес да интензивно сарађују у области привреде, образовања, науке и кулутре, те да постоји могућност да за два месеца потпишу споразум о сарадњи.

 

 

Ђокић је рекао да је са замеником губернатора области Нижњи Новгород Евгенијем Борисовичем Љуљином договорио да најдуже за два месеца буду у ситуацији да могу потписати споразум о сарадњи између области Нижњи Новгород и Републике Српске.

«Тај споразум би у Бањалуци потписали овлаштени представници области Нижњи Новгород и Владе Републике Српске», рекао је Ђокић данас Срни.

Ђокић је истакао да у овој руској области постоји више предузећа из области енергетике и индустрије која имају занимљиву производњу или дјелатност, што би могло да буде предмет будуће сарадње.

«Веома смо заинтересовани да остваримо контакт са компанијом која се бави развојем софтвера за дигитализацију индустријских процеса», рекао је Ђокић.

Према његовим речима, то је само један сегмент, јер има више предузећа, а кроз међусобну размену биће издвојена она која су интересантна Републици Српској, односно Нижњи Новгороду, повезаће се и покренуће сарадњу.

«Развој нових технологија нам је заједнички циљ», истакао је Ђокић и изразио уверење да ће у наредним месецима, али и у наредним годинама, ова сарадња давати веома добре резултате од обостране важности.

Ђокић је навео да је обавестио губерантора и његовог замјеника о томе да су у Бањалуци почеле активности у вези са градњом руске цркве уз коју ће бити изграђен руско-српски културни центар.

«Ту активности почећемо да проводимо у јулу наредне године. Очекујемо да ћемо објекат завршити у наредних неколико година. То ће бити прва таква црква ван Русије, то ће бити црква која ће бити најудаљенија тачка од Русије», навео је Ђокић.

Он је додао да ће тиме још једном бити потврђена повезаности српског и руског народа коју повезује и дуга заједничка историја и православље.

 

 

Тагови: ;