Министар одбране Александар Вулин рекао је, коментаришући изјаву Хашима Тачија да ће Приштина до краја ове године формирати своју војску, да нема тог политичког притиска због којег ћемо пристати да се ствара оружана сила на нашој територији.

Александар Вулин је приликом обиласка Центра за тражиоце азила у Крњачи рекао да «нема те организације, нема те силе, нема тог политичког притиска због кога ћемо пристати да се ствара оружана сила на нашој територији».

Подвукао је да са министрима из Српске листе у влади у Приштини тешко да ће то бити могуће.

«Одмах да вам кажем, то је немогуће. Чак и када смо потписивали Бриселски споразум у то време председник Владе господин Александар Вучић је добио усмене гаранције од генералног секретара НАТО пакта да никаква оружана сила неће моћи да прелази Ибар или да се креће северно од Ибра без сагласности градоначелника српских општина», нагласио је Вулин.

Само под тим условом је прихваћено потписивање Бриселског споразума.

Та реч се неће кршити, не може да се крши, и грађани Републике Србије могу да буду мирни и сигурни баш као и грађани читавог света, рекао је Вулин.

«Међународна заједница мора да зна — међународно право ће се поштовати и поштоваће се тако што је КФОР једина оружана сила на простору Косова и Метохије и никаква друга оружана сила не може да постоји док се не укине Резолуција 1244, док се не укину Уједињене Нације, док се не укине Савет Безбедности и док се не укину Срби на Косову и Метохији. То неће моћи», подвукао је Вулин.

Према његовим речима Резолуција 1244 је више него јасна — једина оружана снага која може да постоји на простору Косова и Метохије је КФОР.

«Под тим условима она је потписана и под тим условима је потписан Споразум о прекиду непријатељстава и тако је омогућено међународној заједници да дође на простор Косова и Метохије. Нема никога ко би могао да нас убеди и натера да прихватимо да војска Косова може да постоји на простору Косова и Метохије», подвукао је министар.

 

Танјуг