Ваздушно-космичке снаге Русије изводе прецизне ударе извора на објекте терориста ДАЕШ-а у Сирији искључиво на основу потврђених информација из неколико извора, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Министарство одбране Русије негирало је саопштење Пентагона да су Ваздушно-космичке снаге Русије извеле напад на сиријску опозицију.

„Сиријске владине снаге, уз подршку Ваздушно-космичких снага Русије, више од недељу дана воде успешне борбе ради уништења последњих упоришта ДАЕШ-а у Дејр ел Зору. Како би се избегла ескалација, команда руских снага у Сирији благовремено је обавестила америчке партнере о границама извођења војне операције у Дејр ел Зору“, рекао је Конашенков.

Он је додао да се у тој операцији уништавају жива сила, оклопна техника и објекти терориста како на западној, тако и на источној обали Еуфрата. Пре свега се уништавају позиције терориста одакле се гађају позиције сиријске војске.

Он је додао да обавештајне службе последњих дана нису откриле ниједан сукоб ДАЕШ-а са наоружаним представницима „треће стране“ на источној обали Еуфрата.

„И зато одговоре на који начин су ’опозиционари‘ или ’војни саветници држава-чланица међународне коалиције‘ могли без борбе да уђу у борбене редове у источном делу Дејр ел Зора могу да дају само сами представници међународне коалиције“, изјавио је Конашенков.

Како је раније саопштио Пентагон, од удара руских ваздушно-космичких снага настрадали су припадници проамеричких снага и одреда Сиријских демократских снага.

У саопштењу Пентагона наведено је да су Руси знали где су лоциране Сиријске демократске снаге (СДФ) и коалициони савезници.

Тагови: