Председавајући Војног комитета НАТО-а генерал Петр Павел изјавио је за АП да постоје разлози за забринутост поводом обимних војних маневара под називом «Запад 2017», које изводе Русија и Белорусија, пошто би они могли да буду виђени као «озбиљне припреме за велики рат». Нагласио је да се НАТО «не надмеће са Русијом око Западног Балкана».

Петр Павел је истакао да НАТО појачава напоре на поновној обнови војних комуникација са Русијом како би избегле «нежељене последице потенцијалних инцидената током вежби«.

«Када погледамо вежбу каквом је представља Русија, не би требало да буде забринутости. Али, када погледамо ширу слику, морамо да будемо забринути, јер Русија није транспарентна», навео је Павел.

Павел је то изјавио током годишње конференције Војног комитета НАТО-а која је јуче отворена у албанској престоници Тирани и на којој ће теме бити борба против тероризма, ситуација на Западном Балкану и нова стратегија САД у Авганистану.

Указао је да би проблеми у региону Западног Балкана могли да произађу из радикализма, организованог криминала, миграција, економских проблема или «малигног утицаја из Русије».

«Ми се не надмећемо са Русијом око Западног Балкана. Ми смо пре свега усредсређени на то да Балкан буде стабилан и безбедан», поручио је Павел.

Додао је и да не постоје планови за смањење трупа на Косову или постављање рока за њихово присуство тамо.

Павел је данас изјавио да «још нема договора» Београда и Приштине о војсци Косова, али да та војска «треба да буде формирана у складу с уставом и законима релевантних земаља«, преноси АТА.

Агенција наводи да је Павел то казао одговарајући на новинарско питање током заједничке конференције за медије са начелником Генералштаба албанске војске Бардилом Кољчакуом, на маргинама конференције Војног комитета НАТО-а у Тирани.

Танјуг

Тагови: ; ; ;