Киша растерала учесника Параде, спирајући њихове трагове (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Данас су улицама Београда шетали другачији, док смо ми исти са стране немо посматрали. Али не сви. У милионском граду се нашао један одважан младић, довољно храбар да искаже своје мишљење. Да због мањине, не треба да трпи већина. Да због њихове „Параде поноса“ многи становници Београда нису могли  прошетати своју децу центром нашег вољеног града.

Фото Лола Ђорђевић

Јер, шта би тим малишанима рекли када би невиним дечјим окицама видели загрљене полуголе мушкарце, или пак девојке које ту у центру изводе плес више примерен филмовима за одрасле?

Како објаснити малишанима ко је чика са роговима,или мушкарац у вртоглаво свисоким потпетицама, или пак тета обучена као жена мачка а није у току маскенбал, већ шетња коју називају Парада поноса.

Фото Лола Ђорђевић

Чиме се то поносе?

Својом другачијом сексуалном орјентацијом, коју нам покушавају наметнути као нешто нормално? Неоспорно је да свако има право на сопствене поступке, одлуке, избор, али је неоспорно да тај избор не треба некоме да се намеће.

Да због мањине, трпи већина. Да се породица, тај стуб друштва, изврће руглу. Ипак, ово је Балкан.

Но, преживесмо и то чудо- Параду поноса.

Фото Лола Ђорђевић

Под јаким мерама обезбеђења, и момцима у плавом који су изузетно коректно обављали свој посао, учесници Прајда су се почели окупљати на Цветном тргу.

Око камиона са озвучењем, шаринило балона, заставица дугиних боја али и учесника. Од углађених у оделима, старијих господина, странаца из различитих земаља, до припадника ЛГБТ популације чији је стајлинг био смишљен са једним циљем- погледај ме.

Рекло би се, да су управо ти који су одударали, највише пажње и привлачили.

Нешто пре 12 часова Паради поноса се придружила премијерка Ана Брнабић, градоначелник Београда Синиша Мали, као и министри Зоран Ђорђевић и Бранко Ружић, док је председник Србије Александар Вучић рекао да неће учествовати.

Фото Лола Ђорђевић

Такође се на прајду могао видети немачки амбасадор Аксел Дитман, британски амбасадор Денис Киф, председник ЛДП-еЧедомир Јовановић, ЛГБТ активиста Предраг Аздејковић, председнице НВО  организација  Сташа  Зајовић и Анита Митић…

Фото Лола Ђорђевић

Параду је отворила почасна кума певачица Јелена Карлеуша, а потом је кренула шетња улицама Београда  до Трга Републике.

У близини хотела Москва, код Игуманове палате, на улици се појавио младић који је своје негодовање изразио извикујући  „Содомија – кривични законик!“

Фото Лола Ђорђевић

Младића су полицајци склонили са улице којом се кретала поворка учесника. Иако младић ничим није угрозио безбедност учесника, организатори су истог тренутка са разгласа објавили како су им угрожена права и  „како ће они једном, о том прогањању коме су стално изложени, причати својој деци!??

Шетња је завршена око 13, 30 часова на Тргу Републике, где  су се организатори захвалили учесницима.

Фото Лола Ђорђевић

Киша која је око 14 часова растерала  учеснике Прајда спрала је њихове трагове. Оно што није киша, очистиће радници комуналних служби.

Лола Ђорђевић

 

 

 

 

 

 

 

Коментари: