Више од 700 градоначелника Каталоније протестовало је у Барселони у знак подршке референдуму за независност те провинције, који је званични Мадрид забранио

Каталонски градоначелници, којима прети хапшење због подршке коју пружају референдуму, окупили су се протесту узвикујући «Гласаћемо» и певајући «Елс Сегадорс» (Косци), химну Каталоније, јавља АФП.

Више од две трећине каталонских градоначелника, од укупно 948, обавезало се да ће отворити општинске просторије за гласање заказано за 1. октобар, након чега је шпански јавни тужилац наредио кривичну истрагу и запретио им хапшењем ако се не придржавају прописа Мадрида.

Како је агенција претходно пренела, наоружана шпанска полиција извела је рације у више штампарија и просторија новинских листова у Каталонији, у потрази за гласачким листићима, кутијама и лецима који ће се користити за референдум.

Полиција је у петак запленила 100.000 изборних летака у једној од рација у Каталонији, саопштило је Министарство унутрашњих послова, на прецизирајући где је рација изведена, док је Врховни суд Каталоније саопштио да је у петак издао упозорење за седам новинских листова, међу којима многи имају само онлајн издања, да не објављују предизборне поруке.

Ови претреси су део концентрисаних напора шпанске владе да спречи референдум, у страху да би гласање о отцепљењу могло да изазове политичку кризу чак и ако Шпанија не призна његов исход, преноси АФП.

Влада је у петак спровела мере јачања контроле над трошковима Каталоније како би је спречила да државним средствима плаћа одржавање гласова, а раније ове недеље Мадрид је позвао више од 700 каталонских градоначелника како би их испитао да ли подржавају гласање.

«Прогоне градоначелнике, штампарије, новинске листове… Само што нису прешли границе демократије», каже Алберт Батет, градоначелник Валса кога је Мадрид такође испитивао.

Каталонски председник Карлес Пуџдемон, коме прете кривичне оптужбе због организовања референдума, каже да је више од 6.000 гласачких кутија спремно за референдум, али да се место на којем се налазе — држи у тајности.

«У овом тренутку немамо никакву идеју о томе где се те кутије налазе», рекао је Тони Кастехон, портпарол синдиката каталонске полиције.

За неке присталице покрета за независност богате шпанске провинције, потрага за гласачким кутијама и листићима је постала симбол државне репресије.

Новости

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;