Ублажавање санкција Русији могуће је у случају да се у Донбасу уведу миротворци УН и то у пуном њиховом мандату, изјавио бивши генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен.

„Уколико Русија прихвати такав план, који подразумева пуну контролу над руско-украјинском границом како би се заштитило становништво целокупне територије Украјине, Русији би могао бити учињен уступак у виду ублажења санкција“, рекао је он на форуму „Јалтинске европске стратегије“.

Како је рекао, Русија је била приморана да предложи могућност увођења миротвораца због могућности да се Украјини испоручи наоружање.

Он такође сматра да целокупан процес увођења миротвораца у Украјину може да потраје прилично дуго.

„Сада ћемо имати изузетно дугачак процес у Савету безбедности УН. Док не дође време до реализације реалних корака, неопходно је наставити са притисцима на Русију, а не треба ни одбацивати могућност испоруке наоружања Украјини“, истакао је.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин рекао је да подржава идеју увођења миротвораца у Украјину, али на нивоу мисије ОЕБС-а, као и да они буду распоређени на линији разграничења Донабса са Украјином.

Спутник

Тагови: ; ; ; ; ;