Готово истовремно са информацијом да је још један држављанин БиХ погинуо на сиријском ратишту, у селу Пасци код Тузле осванула је нова исламистичка застава.

 

 

То је изазвало велику узнемиреност мештана оближњих села, у којима већином живе Хрвати. Док хрватска Безбедносно — обавештајна служба наставља да упозорава на присуство великог броја радикалних исламиста у БиХ, надлежне институције на БХ-а нивоу проблем и даље игноришу.

«У БиХ се не вијоре заставе ИСИЛ-а. То напросто није истина, то је једна паушална изјава која је изречена у склопу предизборних активности,» каже Денис Звиздић, председавајући Савета министара БиХ.

Деманти је стигао у облику ове заставе, која је осванула у тузланском селу Пасци. Овакви промашаји не би ни били превише забрињавајући, да надлежни не игноришу и много опасније податке, попут оних о броју радикалних исламиста и потенцијалних терориста на подручју БиХ. Тако хрватска безбедносно-обавештајна агенција у најновијем извештају поново упозорава на све већи број радикалних исламиста на територији БиХ.

У државама југоисточног суседства тренутно има више од 10.000 следбеника селафизма, окупљених у више десетака тзв. параџемата и неколико енклава.

За министра безбедности БиХ овакви подаци су спиновање, да би се БиХ приказала као екстремистичка земља. Иако зна да их нема 10 000, не зна колико их тачно има.

«Ми када би знали колико има терориста, ми би ишли одмах да их хапсимо», каже Драган Мектић, министар безбедности БиХ.

Информације ће ипак морати прикупити, јер ће их ускоро затражити из Председништва БиХ, најавио је председавајући овог тела, Драган Човић.

Све ово, последица је доласка муџахедина у БиХ током претходног рата, тврди бивши шеф хрватских обавештајних служби, Мирослав Туђман, истичући да се то уклапало у тадашњу политику муслиманског ратног руководства.

» Муџахедини су у БиХ дошли, према документима, у фебруару 1992. године, након чега је више од сто њих већ добило држављанство БиХ и ове чињенице ће бити тешко оспорити, каже Туђман.

То је била клица која је посејала семе тероризма на европскoм тлу, тврди Туђман. Иако су подаци о томе колико је муџахедина дошло у БиХ током рата годинама скривани, остаће забележено да их је 28.децембра 1995. године, 740 држављанство добило за само један дан.

 

 

РТРС

Тагови: ;