Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен посетио је положаје украјинских оружаних снага у Донбасу, саопштила је у понедељак прес-служба украјинског Министарства одбране.

 

„Област извођења противтерористичке операције (војне операције у Донбасу) посетила је страна делегација на челу са бившим премијером Данске и бившим генералним секретаром НАТО-а, а сада хонорарним саветником председника Украјине Андерсом Фог Расмусеном“, саопштила је прес-служба Министарства.

Министарство одбране наводи да је Расмусен, заједно с групом европских политичара, посетио низ градова Доњецке области, где се упознао са задацима и стањем украјинских трупа. Конкретно, делегација је посетила једну од бригада оружаних снага Украјине стационирану ба линији додира у правцу Доњецка.

Представници штаба и Заједничког центра за контролу и координацију режима прекида ватре у Донбасу разговарали су са делегацијом о ситуацији у зони сукоба.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Тагови: ; ;