Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је да светским филмом влада «батина Холивуда», те да је садашњост преусмерена на ријалитије и вулгарност живота, која је политичко оруђе и преусмерава пажњу на нешто што не треба.

 

 

«Све се врти као у шибицарењу, у којем се једна куглица држи у руци и врти, а где је она, то нико не зна. Па кад онај који је врти погреши, онда каже није била овде, него онде», рекао је Кустурица.

Он истиче да се филмови више не праве из филозофских, књижевних, уметничких углова, него у збрканој форми, како би завршили на фестивалима, а не у биоскопима, који више не представљају храмове уметности. Кустурица је оценио да је парадокс да у свету никада није било оволико добрих аутора, а никада мање простора у тој тржишној трци, која је постављена као нешто што је неравноправно.

«У Америци сада има пет аутора који су направили фантастичне филмове, али не могу да издрже притисак или ту стешњеност у коју је упао светски филм, управо због батине Холивуда која влада», рекао је Кустурица за «Вечерње новости».

На питање зашто на филму више нема побуне, Кустурица је оценио да стварност људе гура у изолацију, те оценио да је Холивуд потврдио идеју да је човек немоћан.

Он је навео да су амерички председник Роналд Реган и британски премијер Маргарет Тачер утицали на то да филмови не смеју да говоре о ономе што брине човека, да не смеју да глорификују побуну, поготово после Вијетнамског рата и таласа филмова, који су са критичком дистанцом говорили о том времену.

«Они су створили идеју да је човек беспомоћан и то је и сам Холивуд потврдио. Једноставно, човек више не подразумева егзистенцијални статус као јунак филма, егзистенцијално становиште, историјску перспективу, политички однос према нечему што се дешава. Тај предмет пажње је данас, заправо, обична видео-игрица, а никако мислећи фактор», рекао је Кустурица.

Он је оценио да је томе највише допринела информатичка револуција, која је била погубна за многе људе, као и најновија дигитализација, која говори о томе да ће они који се не буду дигитализовали сто одсто и на светској сцени не победе у вештачкој интелигенцији, изгубити битку са савременим светом.

«Данас нема `новог таласа`, зато што су промењени животни услови. Данас се телефоном може снимити филм», рекао је Кустурица.

Наводећи да филмове данас не наручују редитељи, Кустурица каже да је језик филма пресушио и да се они заснивају на бизарним причама, или на заплетима, никако на форми.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;