Пао је Мосул, пада и Рака: Исламисти су на путу да изгубе и друго главно упориште

Војници Сиријских демократских снага (СДФ) које се боре против Исламске државе верују да ће Раку ослободити од исламиста у наредних недељу или две.Како је јуче саопштено, СДФ су уз подршку коалиције коју предводе САД преузеле контролу над око 90 одсто територије Раке.

Пао је Мосул, пада и Рака: Исламисти су на путу да изгубе и друго главно упориште

Рака је де факто престоница ИСИС-а у Сирији. Претходно су ирачке снаге освојиле град Мосул, који је био главно упориште џихадиста у Ираку. Уколико остане и без Раке, ИСИС ће претрпети још један тежак ударац.

Још увек није познато колико се милитаната још налази у Раки. Пре месец дана је процењено да је остало мање од 1.000, али је од тада велики број њих већ побегао источније у пустињу, углавном кроз тунеле које су ископали испод града.

Из Пентагона кажу да СДФ има 40.000 трупа, али да су оне углавном састављене од на брзину тренираних и неискусних људи. Међу њима су и Курди, Јазиди и Арапи. Процењено је да се око 15.000 цивила налази заробљено у граду и да имају мало хране и воде. Помоћ им стиже, али је питање да ли је она довољна. Слична ситуација је и у Деир ез Зору.

Сиријска војска је 5. септембра пробила трогодишњу блокаду терориста у том граду уз помоћ руске авијације.

ИСИС трпи све више губитака и може се очекивати ускоро његов потпуни пораз на тим територијама, али то још не значи и крај за исламисте.

Број њихових жртава наставља да расте. Они док беже од војника врше све више терористичких напада над цивилима у Ираку и Сирији. Широм територија које су до скора држали под контролом, налазе се њихове смртоносне замке и импровизовани експлозиви који у последње време носе више жртава, него они сами. Осим тога и даље с лакоћом радикализују младе људе широм Европе који потом постају учесници напада.

Истовремено расте и број избеглица које су остале без свега и којима треба помоћи. Разрушени градови ће вероватно дуго чекати да их неко поново подигне.

Блиц

Коментари: