Референдум чека српско јединство

Политичка бура у РС око суспензије одлуке о референдуму о раду Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине. Додик: Ово није одустајање од тог питања, ми смо трајно незадовољни правосуђем БиХ

Док власт у Српској на челу са СНСД и Милорадом Додиком, председником РС, брани суспензију Одлуке о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, опозиција у Српској тврди да је ово кукавички потез, којим је обесмишљена институција референдума, у коју се заклиње власт Српске, која с причом о референдуму већ деценију излази пред бираче у изборној кампањи.

Опозиција је најавила и подношење кривичних пријава против институција РС, јер је владајућа коалиција прекршила законе и Устав, не дозволивши раније да се одлука о референдуму објави.

Драган Чавић, лидер НДП, истакао је да објављивање одлуке у „Службеном гласнику“ није комплетно, јер још није објављена одлука о одбијању вета у бошњачком клубу Већа народа.

– Управо то је разлог што је опозиција била присиљена да натера владајуће да поштују Устав и законе, спречавањем рада НСРС јер, већина крши законе и Устав. Позивам грађане Српске да схвате да постоје људи који манипулишу њиховим емоцијама и позивам их да више не верују владајућој коалицији. Референдум је, као институција, накнадном капитулацијом обесмислен – рекао је Чавић.

Председник РС Милорад Додик рекао је да ће одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, која је јуче објављена на интернет страници „Службеног гласника Српске“, бити суспендована на некој од наредних седница републичког парламента.

– Суспензија није трајно одустајање од тог питања, ми смо трајно незадовољни отимањем надлежности од Републике Српске. Констелација међународних односа је таква да не трпи никакав авантуризам и у том погледу није проблем да ми ову одлуку суспендујемо – рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након састанка са коалиционим партнерима из ДНС и СП.

Он каже да Република Српска од тога не одустаје и остаће на Народној скупштини и институцијама да то питање поново проблематизују. Додао је да је потребно изградити консензус о било којем референдуму који треба да се спроведе, а о овом референдуму нема консензуса у Српској.

– Опозиција не зна ни где је, ни шта је, кад је било питање око референдума, гласали су за то, а онда су на терену учинили све да не дође до гласања њихових људи – додао је Додик.

Нагласио је и да је усвајање референдума као начина одлучивања за Српску један од најважнијих политичких процеса. Најавио је доношење новог закона о референдуму, где треба да се утврде тачне процедуре, да се више не зависи од Изборне комисије у Сарајеву, већ да се у оквиру републичких институција јасно евидентира меродавно место за утврђивање референдумског капацитета.

ГОВЕДАРИЦА: ПРЕВАРАНТСКА ПОЛИТИКА

КОМЕНТАРИШУЋИ најаву суспендовања Одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, Вукота Говедарица, председник СДС, рекао је да је то очигледан пример Додикове преварантске политике.

– То је Додиково право лице. Он је у стању да превари све ради личних интереса и да уништи Републику Српску. Милорад Додик мора да оде са политичке сцене, јер је будућност Републике Српске уз Милорада Додика потпуно неизвесна – рекао је Говедарица у изјави за БН телевизију.

Новости