Бронзана биста Јосифа Стаљина откривена је данас у Москви, уз бисте других совјетских владара, упркос критика да је то покушај власти да рехабилитују диктатора.

 

Биста је октривена истовремено са бистама још шест совјетских вођа, постављених хронолошким редом — од Владимира Илича Лењина, оснивача Совјетског Савеза до Михајла Горбачова, за чије време се он распао.

Бисте су постављене у Алеји владара, отвореној у Москви 2016, и где су до сада биле 33 бисте историјских личности које су владале Русијом од 9. века.

Формирање Алеје владара је иницијатива руског Друштва за војну историју, организације коју је основао председник Владимир Путин. Актуелни председник те организације је садашњи министар културе Владимир Медински.

Редитељ и посланик Станислав Говорјухин рекао је на церемонији откривања да је пројект намењен младој генерацији која треба да се упозна с «непристрасном» верзијоми руске историје.

Руско друштво је и даље дубоко поделењо око Стаљинове личности. Неки у јему виде покретача индустријализације земље и победе над нацистичком Немачком, док га други осуђују као тиранина који је одговоран за смрт милиона људи.

Стаљинов гроб је и даље код Кремља, на Црвеном тргу, одмах иза маузолеја Лењина, његовог претходника.

«Зар није Стаљин владао Русијом», рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков који је нагласио да се та биста открива у оквиру ширег пројекта Алеје владара.

Тагови: ; ;