Ревизија тврди да је власник «Агрокора» лажирао финансијске податке и преварио банке и инвеститоре. Проводи време у Бечу и Београду, где, како тврде медији, спрема тим адвоката. Највише оштећена руска Збербанка

Налаз ревизије, који се очекује до краја седмице, показаће да је Ивица Тодорић лажирао финансијске извештаје о «Агрокору» и при томе преварио банке и инвеститоре за готово две милијарде евра. Ако се то заиста докаже, биће то и највећа финансијска афера на овим просторима, а међу оштећенима су бројне банке, пре свега руска Збербанка.

Док се око Тодорића стеже обруч, он последњих дана на свом блогу оптужује хрватску владу да му је под притиском и уценама узела компанију проглашењем «лекса Агрокор» и наводи бројне примере кршења закона.

У међувремену је Државном одветништву стигла кривична пријава против потпредседнице Владе Мартине Далић, а Тодорић тврди да је у акцији преузимања «Агрокора» учествовао и садашњи ванредни повереник Владе у овој компанији.

У очекивању расплета ко је и зашто крив за агонију највећег концерна на Балкану све се више помиње да Ивица Тодорић све мање борави у Загребу и да је виђан у Бечу и Београду.

Наводно је окупио јаки тим адвоката и стручњака за међународно право како би се припремио за могући судски прогон ако се докаже да је лажирао билансе и тако на основу лажних података дошао до кредита.

То тврде и банкари из Збербанке, који су такође одлучили да поднесу тужбе против Тодорића, процењујући да их је преварио.

Афера «Агрокор» тако добија нову димензију, када ће се видети ко је све учествовао у недозвољеним радњама које су довеле до краха компаније.

Неизвесна је и будућност «Агрокора», хоће ли ванредна управа успети да спречи стечај и распрода здраве компаније у склопу концерна. Много је и оних који сматрају да ће ускоро уследити и хапшење Ивице Тодорића и оних који су директно одговорни за фалсификовање биланса.

У Србији 11.000 радника

Тачно 10.836 радника запослено је у фирмама које послују под капом хрватског «Агрокора». Највише њих запослено је у «Меркатору С», која држи трговинске ланце «Меркатор», «Идеа» и «Рода».

Хрватски концерн је власник и београдског «Фрикома» зрењанинског «Дијаманта» и «Кикиндског млина». Део ове компаније Ивице Тодорића је и «Мг мивела», као и «Нова слога» из Трстеника.

Новости

Тагови: ; ; ;