Бивши градоначелник и некадашњи лидер демократа Драган Ђилас увелико кроји стратегију за изборни бој у главном граду и за кампању је већ спремио буџет од чак десет милиона евра — сазнају «Новости».

Иако Ђилас јавно поручује да још није преломио да ли улази у трку, према нашим информацијама, он је преко својих људи од поверења успоставио контакте са низом лидера опозиције, од којих тражи да се окупе испод његовог «изборног кишобрана» и сложно га подрже у трци за најважнију фотељу у Старом двору.

Према незваничним тврдњама, до краја ове недеље могло би да дође и до заједничког сусрета Ђиласа са Сашом Јанковићем, Вуком Јеремићем и Драганом Шутановцем. Наводно, договор са лидером Покрета слободних грађана и бившим шефом дипломатије је практично постигнут, али Ђилас жели да окупи што шири фронт, у којем би биле странке и демократске и тзв. патриотске опозиције. Већ су, посредно, кажу наши извори, успостављени контакти и са ДСС, Доста је било, Дверима и низом мањих опозиционих странака.

Ђиласу је посебно важно да иза њега стане и ДС, јер та странка има најразрађенију инфраструктуру и једина сама може да покрије скоро 1.200 бирачких места, колико ће их бити на изборима у Београду.

У ДС за «Новости» тврде да «ни посредних ни непосредних контаката са Ђиласом до сада није било» и поручују да су они отворени за све договоре који ће допринети смени власти у Београду. Али, додају, поучени искуством из прошлости, припремају се за самостални излазак на биралишта.

Политичке карте до краја не откривају ни у другим странкама на чију подршку Ђилас рачуна. Из Двери поручују да ће одлуку о наступу на изборима донети када они буду и званично расписани.

Засада се не оглашава ни Јеремић, који је раније поручивао да има «много разлога да буде огорчен на Ђиласа, који га је избацио из ДС», али да «нема право ни на какве личне хирове и личне ставове и да би требало да буде добродошао свако ко је искрен и права опозиција».

За посланицу Санду Рашковић Ивић, међутим, нема дилеме:

— Ако опозиција успе да се договори око једног кандидата и ако то буде Ђилас, који ће нам представити своју платформу и тим, то ћу подржати.

Избори у Београду и могућност кандидовања Ђиласа били су тема и јучерашње седнице Скупштине града. Шеф одборника демократа Балша Божовић поручио је да је у време бившег градоначелника Београд био највеће градилиште у Европи и да СНС напада Ђиласа јер је «иза себе оставио велике резултате, о каквима садашња власт може да сања».

На то је градски менаџер Горан Весић узвратио да је «за време Ђиласа Београд био легло корупције»:

— О његовом раду грађани су дали суд на изборима 2014, када је од 110 одборника добио 22. Ни ја, ни Мали не можемо да се поредимо са њим, јер никада не можемо за четири године да направимо дуг од 1,2 милијарде евра. СНС ће однети убедљиву победу на изборима.

Извор: Новости

Тагови: ; ; ; ;